HTML

Nyárilap

Nyár, strand, utazás, tengerpart, Adria,

Friss topikok

Linkblog

Hatezer lengén öltözött turistát zavart ki a horvát pap

2010.09.18. 17:02 havaslap

A horvátországi Vodnjan település papja nem tűri a lezser ruházatot.

Még a Pulához közeli település lakóit is megosztja a szigorú papjuk. A helyi Szent Balázs (Sveti Blaž) papja vasszigort tart a látogatók között. Tilos belépni a templomba rövidnadrágban, rövid ujjú ingben vagy pólóban.

Természetesen, a szokásos dolgok is a templomba behozható dolgok tiltólistáján szerepelnek, vagyis a fagylalt, a mobiltelefon, az üvegpalackok, és tilos fejfedőt is behozni. Ezeknek a szabályoknak a szellemében, a helyi pap, Marijan Jelinić, körülbelül hatezer látogatót zavart ki az utóbbi években, amely elég nagy hatékonyságról tesz tanulságot, ha azt nézzük, hogy a templomot évente átlagosan tízezren látogatják.

Marijan Jelinić elmondása szerint évente átlagosan 2000 látogatóra kell rászólni, hogy illetlen öltözködése vagy viselkedése miatt hagyja el a templomot, az idén augusztusban körülbelül 1000 „eltanácsolt” látogatónál tartanak. A pap szerint fontos, hogy rend legyen, fegyelmet kell tartani, mert az emberek nem tudják, hogy kell egy ilyen helyen viselkedni. Kiutasított már egy vakációzó orvost, aki nem akart megválni a szalmakalapjától, egy horvát parlamenti képviselőt, aki fürdőnadrágban akart bejönni, és egy újságírónőt, aki melltartó nélkül érkezett, amit Jelinić ízléstelennek tartott.

A Vecerni List napilap szerint a falusiak közül sokan túlzásnak tartják módszereit. Túlzott szigora miatt a fiatalok szinte már a templom közelébe sem mennek. Legutóbb azzal haragította magára a falusiakat, hogy elzavarta a híres brit csatorna, a BBC tévéstábját, amikor a templomban forgattak, mondván, hogy a lámpáik károsítják a kegytárgyakat.

Maga a templom Vodnjanban igazán érdekes, és Pulához nagyon közel is van. Egy esős napon érdemes meglátogatni, persze nem mindegy hogyan öltözünk fel … 

Szólj hozzá!

Címkék: horvát adria pula

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarilap.blog.hu/api/trackback/id/tr402457509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása